Pikante Smeštaj Jagodina
apartmani i sobe jagodina Agent Lux
Apartmani Gold Crown Jagodina
S Apartmani Jagodina SmeÜtaj
Smestaj Del Lux Vesna Jagodina
Apartmani Jova Jagodina SmeÜtaj

Deo informacija smo preuzeli iz knjige ''Kroz Jagodinu i okolinu'' koju je napisao poznati jagodinski geograf Saša Mikić

Gde ─çete na zimovanje?
Kopaonik
Zlatibor
Golija
Jahorina
Zlatar
Tara
Inos.
Banja
Ne idemRezultati

Gde ─çete na letovanje?
Gr─Źka
Turska
Bugarska
Egipat
Tunis
Crna G.
Jezero
Banja
Ne idemRezultati

Biljni i ┼żivotinjski svet kao turisti─Źka vrednost

 

Raznoliki biljni svet koji se javlja u Pomoravlju rezultat je raznih fizi─Źko geografskih uslova po─Źev od topografskih, pedolo┼íkih, klimatskih do hidrolo┼íkih i drugih osobina ovog kraja.

Najve─çi kompleks ┼íuma nalaze se u Ku─Źajskim planinama, a zatim na Juhoru i Crnom vrhu. U strukturi ─Źumske vegetacije zastupljeni su ─Źetinari, bukva, hrast i ostali li┼í─çari.

U ┼íumama i ┼íumaricama ovog kraja ima dosta divlja─Źi. Naj─Źe┼í─çi su zec, lisica, jazavac, dok se vuk vrlo retko sre─çe. U rejonu pobr─Ĺa, s obzirom na konfiguraciju terena, ┼íumske i travnate povr┼íine, dominira krupna divlja─Ź kao ┼íto su divlje svinje i srne. Zastupljene su zatim i ptice jarebica, prepelica, ┼íumska ┼íljuka, a u odre─Ĺenim rejonima i fazani. Po napu┼ítenim meandrima Velike Morave i barama pored ostalih reka ima dosta barskih ptica, divljih plovki i divljih gusaka.

Velika Morava je od svih reka ovog kraja najbogatija ribom. Zastupljeni su mrena, ┼íaran, klen, smu─Ĺ i krku┼ía, a od krupnije ribe som.

U resavi ima i pastrmke, dok je u Sisevcu na izvori┼ítu Crnice podignut moderno ure─Ĺen ribnjak za odgajanje pastrmki.

Azur Travel

 

Sva prava zadr┼żana Agencija Autentik / Autentik.rs Popusti