Hram Pokrova Presvete Bogorodice - Jagodina

ХРАМ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

У ЈАГОДИНИ


 

О ХРАМУ

 

Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Др Сава благоизволео је јуна месеца 1998. године, да одреди место за изградњу новог храма - Покрова Пресвете Богородице у Јагодини.

Место подизања храма је изузетно атрактивно и налази се на узвишици изнад града, крај раскрснице пута за Липар (и даље за Багрдан) и Вољавча, преко пута јагодинских винограда. У то време терен је био веома неприступачан, али несебичним залагањем људи из грађевинског предузећа ''Поморавље'' из Јагодине и ангажовањем њихове грађевинске механизације припремљен је плато за изградњу храма.

Изградња храма је започета већ следеће 1999. године. Радовима је руководио протојереј ставрофор Радован Ракић, старешина храма у изградњи, уз помоћ грађевинског одбора на чијем је челу био Родољуб Јанковић звани Љуба Пушкар, као његов председник.

21. септембра, на дан рођења Пресвете Богородице - Мала Госпојина, темељ храма је освештао Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Др Сава уз саслужење великог броја свештеника и уз присуство верног народа из Јагодине и околине. На крају је приређен богат културно - уметнички програм.

Даља изградња храма је текла у складу са могућностима и одговарајућим приливом средстава. Радови су једно време били прекинути али су уз Божију помоћ настављени у јесен 2007. године.

Храм сада готово да има свој коначан архитектонски облик и изглед, тако да је у коначној фази изградње остало зидање главне куполе, два звоника изнад припрате храма, две куполе изнад певница као и изградња надстрешнице на самом улазу у храм.

Моле се сви верници и људи добре воље да својим прилозима помогну наставак и довршетак изградње ове Светиње. Имајући у виду да Пресвета Богородица својим плаштом - покровом непрестано штити наш благочестиви српски род, помозимо изградњу храма Покрова Пресвете Богородице.

ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦЕ, СПАСИ НАС !